Blaadjes met een stamboom

Voor de bomen en een deel van de struiken voor Palazzo Verde, werd beroep gedaan op Arbor, de grootste boomkwekerij van België en één van de meest toonaangevende van Europa. In dit familiebedrijf bloeit de liefde voor bomen en planten al meer dan honderd jaar. Een gesprek met zaakvoerder Michael Van Dyck.

Arbor kweekt en levert al sinds 1901 bomen, struiken en planten die met veel zorg in serres en de openlucht gekweekt worden en vervolgens geplant in residentiële en professionele projecten over heel de wereld. En die zijn niet van de minste: zo mag Arbor de nieuwe platanen leveren voor de iconische Champs-Élysées en is de boomkwekerij de bevoorrechte partner voor veel projecten in The City (Londen), waar ze onder meer de bomen en struiken mochten leveren voor het high profile project Holland Green, ontworpen door Rem Koolhaas. Zo is het bedrijf ook op de radar van Triple Living gekomen.

Hoe is de samenwerking verlopen?

“Dat ging eigenlijk allemaal zeer vlot. Triple Living bracht ons in contact met Laura Gatti, de huisbotaniste van Stefano Boeri, die al jarenlang de aanplantingen uitkiest voor zijn projecten. Zij is onze kwekerijen een aantal keer persoonlijk komen bezoeken en samen zijn we rond de ontwerpplannen gaan zitten. Wij hebben haar geadviseerd, maar uiteindelijk heeft ze zelf de defi nitieve selectie van bomen en struiken gemaakt. Het is dan ook een dame met een uitgebreide expertise en kennis. Vanuit haar ervaring met onder meer de projecten Bosco Verticale in Milaan en Trudo Vertical Forest in Eindhoven, weet ze perfect welke boomsoorten het goed doen op daken en balkons.”

Zijn er zaken waar je op moet letten bij de keuze van de aanplantingen?

“Zeker, de ene boom is de andere niet. En dan zijn er nog de specifieke omstandigheden van een project als Palazzo Verde: de bomen moeten kunnen aarden in bakken, ze mogen maar een bepaalde hoogte en bladerbereik hebben en ze moeten ook tegen een windstoot kunnen. We hielden ook rekening met belichting, oriëntatie en kozen voor soorten die niet al te veel onderhoud of snoeiwerk vereisen. Daarnaast is ook het visuele aspect erg belangrijk. Laura Gatti koos voor een samenstelling met een wisselende bloeiwijze en kleurenpalet, dat in elk seizoen een heel ander en uniek tafereel zal opleveren. Het is een zeer gevarieerd en mooi ontwerp geworden. Ze koos ook voor een mix van inheemse soorten zoals de haagbeuk, de meidoorn of de gele kornoelje, met daarnaast ook meer exotische varianten, waaronder de drietandesdoorn en verschillende varianten van de sierappel.”

”En verder? Worden de bomen nu al gekweekt?“

“Dat klopt. Wij zijn enkele maanden geleden gestart met het rooien van de bomen in volle grond om ze daarna in te potten. Dat gaat ze bij de uiteindelijke aanplanting minder stress bezorgen. Zo kunnen de bomen rustig op hun eigen ritme groeien in een natuurlijke omgeving, zodat ze sterk genoeg zijn om te verplanten naar de daken en balkons van het gebouw. De struiken en vaste planten worden nu nog niet opgekweekt, want dan zouden ze te zeer uit de kluiten gewassen zijn tegen de eindfase van het bouwproject. Sowieso voorzien we ook altijd tien à twintig procent reserve, zodat we enkel de mooiste en sterkste planten eruit kunnen kiezen voor het beste eindresultaat.”

Geïnteresseerd? Contacteer ons.

Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op voor een persoonlijke afspraak. Dat kan bij ons op kantoor of bij u thuis. Samen overlopen we uw wensen, vragen, plannen en prijzen.

    [referal source]
    Bij het verzenden gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.