Groen wonen in de stad: Palazzo Verde zuivert meer dan 5 ton CO2 per jaar

Italiaans architect Stefano Boeri werd wereldberoemd met zijn duurzame woonprojecten, met bomen en planten in de hoofdrol. Zijn ‘Bosco Verticale’ in Milaan sleepte de ene na de andere prijs in de wacht, in China tekent hij complete stadswouden uit. Nu ontwerpt de visionaire architect voor het eerst ook in België, op Nieuw Zuid. En zo kleurt de toch al groene duurzame stadssite nog wat groener.

“Hoe meer we de natuur incorporeren in onze steden, hoe meer we het hoofd kunnen bieden aan de klimaatverandering.” – Stefano Boeri

Stefano Boeri staat bekend om zijn ontwerpen waarin de natuur centraal staat. Zijn Bosco Verticale in Milaan is een echt verticaal stadsbos: de twee woontorens van respectievelijk 110 en 76 meter hoog, zijn aangeplant met maar liefst 900 bomen en 15.000 struiken. In China werkt hij momenteel aan Forest City, een stadswoud met 40.000 bomen en meer dan een miljoen planten dat plaats zal bieden aan 30.000 inwoners. Met Palazzo Verde, zijn allereerste ontwerp op Belgische bodem, zet Boeri die traditie verder: het gebouw wordt wellicht het groenste woonproject van ons land, en het eerste dat de stedelijke luchtkwaliteit verbetert.

Urban forests cruciaal voor schone toekomst

Steden hebben een belangrijk aandeel in de opwarming van de aarde, maar kunnen er tegelijk ook de oplossing voor aandragen. Enter: de urban forests, zoals Boeri zijn rijkelijk beplante gebouwen zelf noemt. Een idee waar hij overigens als kind al mee speelde. “Ik heb een obsessie voor bomen”, zo zegt hij zelf. “Ik ben altijd gefascineerd en beïnvloed geweest door bomen, al van kindsbeen af. Ik zie ze als individuen, met een eigen evolutie en intelligentie.” Om de urgentie en de nood aan meer bomen te benadrukken, organiseerde Boeri eind 2018 voor het eerst het World Forum on Urban Forests (WFUF). In aanloop naar dat forum stelde hij ook zijn manifest voor, waarin hij pleit voor groenere steden, een gezondere wereld en meer stadsbossen. “Hoe meer we de natuur incorporeren in onze steden, hoe meer we het hoofd kunnen bieden aan de klimaatverandering”, legt Stefano Boeri uit. “Denk maar aan de voordelen: betere luchtkwaliteit, minder energieverbruik, betere stedelijke biodiversiteit. En, niet onbelangrijk, een groene omgeving vergroot het geluksgevoel bij de mensen die er wonen. Daarom is een ontwerp als Palazzo Verde cruciaal voor de komende jaren.”

“Een groene omgeving vergroot het geluksgevoel bij de mensen die er wonen.” – Stefano Boeri

Luchtzuiverend gebouw

Het L-vormige gebouw biedt een 60-tal appartementen met weelderig groen op de terrassen en op de drie daktuinen. In totaal voorziet het ontwerp 87 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten. Daarnaast wordt er ook een binnentuin van 360 m2aangelegd. Botanisten en ingenieurs berekenden dat de groene architectuur van Palazzo Verde meer dan 5 ton CO2 per jaar kan zuiveren. Zo wordt het ontwerp het allereerste woonproject op Belgische bodem dat de stedelijke lucht zuivert en de strijd aangaat tegen luchtvervuiling en klimaatopwarming.

“We zijn heel blij dat we een toonaangevend architect als Stefano Boeri konden overtuigen om mee te stappen in het verhaal van Nieuw Zuid”, pikt Kristof Schellekens, woordvoerder van projectontwikkelaar Triple Living, in. “Hij past perfect binnen onze ambitie om van Nieuw Zuid een toonbeeld van hedendaagse toparchitectuur te maken. Nieuw Zuid moet ook een groene buurt worden. Wanneer de ontwikkeling afgerond is, zal er meer dan 12 hectare extra groen zijn. Dat is 60% van de totale oppervlakte van de site. Er worden ook meer dan 2.000 nieuwe bomen geplant, Boeri’s ontwerp nog niet meegerekend.”

Al 80% verkocht

Minder dan negen maanden na de voorstelling aan het grote publiek, is al 80% van Palazzo Verde verkocht. Het project blijkt vooral Antwerpenaren uit de rand rond de stad aan te trekken, een divers publiek variërend van jonge dertigers tot zestigers. “We wisten dat dit project met zijn vele troeven heel wat mensen zou aanspreken, maar de stormloop van de afgelopen maanden hadden we echt niet verwacht. Natuurlijk speelt de uitstraling van Stefano Boeri hier een grote rol, naast de andere troeven van het project”, zegt Kristof Schellekens. “Het zijn vooral mensen die op zoek zijn naar kwalitatief en groen wonen, maar dan dichter bij het centrum van Antwerpen. Een privétuin is voor hen geen must, want naast 3 collectieve daktuinen hebben de bewoners ook zo’n 12 hectare gemeenschappelijk groen om van te genieten.” Intussen zijn de eerste voorbereidende werken uitgevoerd en is de verkoop van de laatste fase van start gegaan.

Geïnteresseerd? Contacteer ons.

Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op voor een persoonlijke afspraak. Dat kan bij ons op kantoor of bij u thuis. Samen overlopen we uw wensen, vragen, plannen en prijzen.

    [referal source]
    Bij het verzenden gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.